Enterijer u ekološkom stilu

Eko-stil u unutrašnjosti prilika je da se uronite u svijet prirode i spokoja bez napuštanja gradskog stana. Čitava atmosfera pogodna je za opuštanje i potpuno opuštanje.

Sam smjer pojavio se relativno nedavno i nastavlja stjecati popularnost. Stil je u velikoj potražnji među stanovnicima velikih gradskih područja, gdje nije tako lako izaći na počinak u njedrima prirode.

’’Glavni moto smjera je „povratak prirodi“. Ovdje sve doslovno vrišti o svježini i prirodnosti. Ne brkajte eko-stil sa futurističkom bionikom. To su dva potpuno različita interijera. Druga opcija je nešto fantastično s glatkim linijama i poput računarskih crteža. Iako je u oba smjera puno vegetacije kao ukras.’’

Glavne karakteristike eko stila nazivaju se:

  • glavna ideja je harmonija sa okolnim svijetom;
  • samo prirodni materijali – neobrađeno drvo, ratan, pluta, bambus, keramika, staklo, lan, pamuk;
  • boja – blizu prirodnih, drvenastih nijansi, boja vode, zemlje, trave, pastelnih boja.

Velika pažnja posvećuje se zaštiti životne sredine. Instalacija dodatnih prozora i solarnih panela za uštedu energije, senzori za uštedu vode i kante za odvojeno sakupljanje otpada važan su namještaj. Dobro je ako su dekor i materijali proizvedeni od ekološki recikliranih materijala..

[/vc_column]

’’Obratite pažnju na izgled. To se posebno odnosi na sretne vlasnike velikih stanova. Slobodan prostor i dobro postavljen namještaj stvaraju ugodnu i laganu atmosferu.’’

Biramo predmete namještaja strogih geometrijskih oblika – od prirodnih materijala, kvalitetnih i jakih. Ne preporučujemo ih postavljanje čvrsto uz zid radi uštede prostora. Ova odluka neće igrati na ruku stvaranju lijepog i udobnog dizajna.

Posebna pažnja posvećena je prirodnom svjetlu. Da biste to učinili, opremite velike prozorske otvore. Umjetno osvjetljenje se pruža u obliku skrivenih reflektora i velikih svjetiljki od drveta, pirinčanog papira ili stakla.

Kao ukras koriste se žive biljke, originalne vaze, tematske slike, ogledala, tepisi i jastuci. Kao osnovu možete uzeti afričke ili marokanske motive. To će prostoru dati poseban okus.

Eko-stil u unutrašnjosti prilika je da osjetite jedinstvo s prirodom. Osoba svakodnevno ima priliku da uživa u ugodnim, mirnim večerima po povratku s posla. Soba u ekološkom stilu postat će omiljeno okupljalište svih domaćinstava.

Mockup by S. M. SAMIUL AHSAN